Ghid | Online Ghid
ro en
ghidbran
Duminica, 29.03.2015 Despre Bran Atractii turistice Evenimente Oferte speciale Informatii utile Concursuri
homedespre Bran › Despre Bran

Despre Bran

Asezare - zona Bran

Bran, localizat la 25 Km distanță de Brașov și 190 Km de București, reprezintă atât un loc istoric cât și unul de legendă, fiind poarta dintre Transilvania și Muntenia. Deși numele Branului este strâns legat de cel al castelului, regiunea este plină și de atracții turistice: Cheile Moeciului, Munții Bucegi și Piatra Craiului, Peștera Dâmbovicioara, Cetatea Râșnovului și de asemenea Brașovul cu cetățile săsești fortificate din Prejmer și Hărman.

Se pot vizita și alte obiective

Pasajul Rucar Bran | Click pentru a mari imaginea
turistice, mai îndepărtate cum ar fi: Castelul Peleș, cetatea medievală fortificată din Sighișoara (patrimoniu UNESCO) sau Biertan, una dintre cele mai mari mari fortărețe săsești din Transilvania.

Dealurile și munții zonei oferă nesfârșite oportunități pentru cățărare, ciclism și călărie.

Frumosele sate Moeciu de Jos și Moeciu de Sus, în imediata apropriere a Branului reprezintă altă destinație căutată de turiști. Turismul rural se practică aici de zeci de ani, reprezentând o alternativă viabilă la cea de pe Valea Prahovei sau Poiana Brașov. Atmosfera de familie cu care este intâmpinat turistul în pensiunile agroturistice este copleșitoare și vă îndeamnă să reveniți.

 • drumeții în împrejurimi: Cheile Moieciului, Munții Bucegi și Piatra Craiului etc.
 • vizite în zonă: Castel Bran, Prăpastiile Zărneștilor, Peștera Dâmbovicioara, Cetatea Râșnovului.

De pe netedul șes al Bârsei se zăresc de departe ruinele masive ale cetații Râșnov, construită pe un deal stâncos. Ridicată cam în același timp cu cetatea Prejmer, ea este amintită prima oară în documentele anului 1355. În secolele următoare este refăcută și consolidată în mai multe rânduri.

Între zidurile cetății și-au găsit adăpost și trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici după înfrângerea de la Mirăslău (1600). Domnul a așteptat la Râșnov să-i sosească din Țara Românească întăririle necesare refacerii armatei sale. Situată pe drumul de veche tradiție Brașov-Rucăr-Câmpu-lung Muscel, ce lega Transilvania de Țara Românească, cetatea a făcut față multor asedii; o singură dată luptătorii ei au trebuit să deschidă porțile, în anul 1612, din cauza lipsei de apă.

Pasajul Rucar Bran | Click pentru a mari imaginea

Acest eveniment revine în memorie și datorită fântânei pe care o vedem in mijlocul cetății ruinate. Cu câtă trudă trebuie să fi fost săpată în stânca dură fântâna adâncă de peste 150 m! Cum arăta odinioară cetatea? O plimbare printre ruinele camerelor de provizii, de-a lungul zidurilor groase, cu galeriile de unde luptătorii râșnoveni apărau cetatea, sau la "Ograda" - locul unde erau aduse vitele la adăpost - ne poate sugera contururile ei.
O imagine tot atât de sugestivă ne-o oferă și muzeul din Râșnov, în care armele, uneltele, stampele și alte obiecte de epocă evocă atmosfera acelor vremuri și întregesc istoricul puternicei cetăți.
Pasionații de drumeții pot merge către Piatra Craiului și Bucegi, dar și la formele carstice de la Măgura, Șirnea, Peștera și Fundata.

Cateva din atractiile turistice:

 • Castelul de la Bran
 • Muzeul satului Branean
 • Vestigiile istorice de la Râsnov (cetatea medievala);
 • Schitul Dragoslavele (circa 5 km de Rucar);
 • Cheile Dâmbovicioarei si Pestera Damboviciara;
 • Muntii Piatra Craiului
 • Plaiul Foii
 • Manastirea Aninoasa - aflata in com. Aninoasa, ctitorita in 1677;
 • Manastirea Namaiesti - aflata in com. Valea Mare Pravat, dateaza din sec. XVI;
 • Manastirea Negru Voda - aflata in Câmpulung, ctitorita in 1215 de Radu Negru;
 • Mausoleul Mateias - la 12 km de Rucar
 • Casa Memoriala George Toparceanu - la 17 km de Rucar
 • Schitul Namaiesti - la 17 km de Rucar
 • Barajul Pecineagu - la 30 km de Rucar
  susˆ
Partie ski Bran | Click pentru a mari imaginea

Pârtia Zănoaga

Începând din Ianuarie 2005 s-a deschis pârtia Zănoaga, la o distanță de aproximativ 4 km de Castelul Bran. Pârtie cu dificultate medie, de o lungime de aproximativ 800 m, dotată cu teleschi. Diferența de altitudine este de 170m.

Partie ski Bran | Click pentru a mari imaginea
Partie ski Bran | Click pentru a mari imaginea

 

 

 

 

 

 

Castelul Bran

Supranumit si "Castelul lui Dracula",este în prezent una din cele mai populare destinații turistice din România. Turistul ajuns la Bran rămâne impresionat atât de măreția castelului, cât și de frumusețea acestor locuri, străjuite de munti. Castelul, construit în secolul al XIV-lea pe o stâncă străjuită de dealuri, este cunoscut drept casa în care s-a născut Vlad Țepeș.
susˆ

Muzeul Satului Branean

Un foarte bine organizat muzeu in aer liber unde veti gasii case gospodarii intregi si chiar stani ciobanesti tipice acestei zone.

Al treilea muzeu are o stransa legatura cu castelul - Vama Branului - ne aduce aminte ca vestitul castel era de fapt un punct vamal intre vechile provincii romanesti Transilvania si Tara Romaneasca. Aici sunt expuse vechi unitati de masura si unelte de masurare folosite de vamesii de odinioara pentru taxarea negustorilor ce treceau vama prin Pasul Bran. Atentie intrebati la intrare daca vama este deschisa.

Programul de vizita a muzeului:

Luni: Inchis / Marti - Duminica 09:00 -17:00

Puteti vizita website-ul oficial al muzeului la www.brancastlemuseum.ro

Culoarul Bran-Rucăr (1254 m)

Reprezintă una dintre principalele axe turistice de legătură între părțile centrală și sudică ale țării. Predomină ca atracții turistice cele naturale de mare spectaculozitate: forme carstice (cheile Dâmbovicioarei, Ghimbavului, peșterile Dâmbovicioara, Urșilor, abruptul vestic si nord-vestic al Bucegilor).
Ca vestigii istorice se remarcă ruinele unor castre romane si fortărețe feudale: Podul Dâmboviței, castelul Bran. Se evidențiază elementele de etnografie si folclor (artizanat, sculptură în lemn si arhitectură populară, port popular, sărbători tradiționale) specifice așezărilor rurale:
Dragoslavele, Rucăr, Podul Dâmboviței, Fundata, Șirnea, Bran, Moeciu etc. unele dintre ele declarate "sate turistice".

Destinație: tranzit, drumeție montană, alpinism, speoturism, odihnă și recreere, agroturism.


Munții Piatra Craiului (2238 m)

Se evidențiază ca o creastă calcaroasă impunătoare și prin numeroasele și variatele forme carstice (chei, peșteri, doline);important domeniu pentru alpinism (128 trasee);
Destinație: drumeție montană (24 trasee), alpinism, speoturism, sporturi de iarnă (Plaiul Foii).
susˆ


Promoveaza-te online pe GhidBran.ro
 Curs valutar (BNR)
1=4.1233Ron EUR a stagnat 0
1$=2.9224Ron USD a stagnat 0
alte valute
 Convertor valutar
 Vremea in Bran
Duminica
Mai mult noros
min: -3°C    |    max: 11°C
Luni
Mai mult senin
min: -8°C    |    max: 3°C
Marti
Soare
min: -6°C    |    max: 6°C